Om oss - Lessebopapper
760
page,page-id-760,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,side_area_uncovered_from_content,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Om oss

about

Papper sägs ha blivit uppfunnet år 105 i Kina, det dröjde dock länge innan pappersmakarkonsten nådde Europa och Sverige. Kineserna höll konsten hemlig i många år och Europa fortsatte att använda papyrus och pergament som material att skriva på. Det första pappersbruket som byggdes i Europa var i Xativa i Spanien år 1140. Nordens första var år 1573 i Klippan i Skåne som då tillhörde Danmark.

 

Lessebo Handpappersbruk är det första svenska pappersbruk och den enda som finns kvar i Norden som ett tillverkande kommersiellt handpappersbruk. Det har tillverkats handgjort papper sedan 1693 i Lessebo, men det var inte förrän 1719 som Lessebo Bruk fick den officiella rätten att tillverka brevpapper. 1719 är även det årtalet som man finner i Lessebo Handpappersbruks logotyp.

 

På Lessebo Handpappersbruk har vi behållit traditionen och gör pappret på ett nästintill oförändrat sätt från hur man gjorde det för över 300 år sedan. Så vitt vi vet så finns det bara kvar ett fåtal handpappersbruk i Europa. Här i Lessebo på handpappersbruket är vi måna om att bevara vår gamla tradition av unikt handgjort papper och föra detta kulturella arv vidare till nästkommande generationer.

 

Lessebo har på många olika sätt gjort avtryck i Sveriges kultur- och litteraturhistoria. August Strindberg skrev sina brev och romaner på exklusivt handgjort papper från Handpappersbruket. Cornelis Vreeswijks hela skatt av texter och noter finns i original på vackert handgjort papper.

 

I romanen ”Soldat med brutet gevär” skrev Vilhelm Moberg lyriskt: ”Inget bruk i världen gjorde finare papper än Lessebo. De dyrbaraste böckerna trycktes på Lessebopapper. /…/ De viktigaste orden i världen skrevs och trycktes på brukets kvalitetspapper, som bevarade och skyddade dem mot tidens förstörelse.

 

Vi hälsar er välkomna att besöka oss och ta del av denna kulturskatt! För mer info se Besök oss